Jesienna dzika rozpusta

Jesienna, bo korzenna, dzika bo z elementami dziczyzny, a rozpusta bo, była to kolacja, która dała wiele kulinarnej przyjemności. W środku tygodnia byłam na kolacji degustacyjnej, która w zasadzie miała promować nową kartę win z Cadenzy, a jak lepiej pokazać

/ No comments

Jesienna dzika rozpusta

Jesienna, bo korzenna, dzika bo z elementami dziczyzny, a rozpusta bo, była to kolacja, która dała wiele kulinarnej przyjemności. W środku tygodnia byłam na kolacji degustacyjnej, która w zasadzie miała promować nową kartę win z Cadenzy, a jak lepiej pokazać

/ No comments

Restarant Week (edycja Silesia) test Villa Gardena

Dobrego jedzenia nie odmawiam, zatem kiedy poproszono mnie o test menu, które niebawem pojawi się na Restaurant Week Silesia, wybrałam się prędko do parkowego ogrodu. Mało kto wie, że do Parku Śląskiego (restauracja Villa Gardena) wprowadził się niedawno Dominiku Duraj,

/ No comments

Restarant Week (edycja Silesia) test Villa Gardena

Dobrego jedzenia nie odmawiam, zatem kiedy poproszono mnie o test menu, które niebawem pojawi się na Restaurant Week Silesia, wybrałam się prędko do parkowego ogrodu. Mało kto wie, że do Parku Śląskiego (restauracja Villa Gardena) wprowadził się niedawno Dominiku Duraj,

/ No comments

Pracowania Smaku w Katowicach

Ileż to razy słyszałam: chętnie bym rzuciła robotą i poświęciła się gotowaniu/posiadaniu własnego bistro. Wiele to zrobiło. Zmieniło życie tak w połowie, po 40. albo trochę później czy wcześniej. Najmniej ze znanych mi osób wytrwało. Było konsekwentnymi w tym trudnym

/ No comments

Pracowania Smaku w Katowicach

Ileż to razy słyszałam: chętnie bym rzuciła robotą i poświęciła się gotowaniu/posiadaniu własnego bistro. Wiele to zrobiło. Zmieniło życie tak w połowie, po 40. albo trochę później czy wcześniej. Najmniej ze znanych mi osób wytrwało. Było konsekwentnymi w tym trudnym

/ No comments

Poke nowym ceviche – trendy na rok 2016

Co roku w styczniu śledzę listy kulinarnych trendów – nie tylko branża projektantów mody ustala fasony, słynna firma Panton ogłasza kolor roku (a w 2016 nawet dwa!), ale i obserwatorzy rynku gastronomicznego mają swoje typy. I tak jak w 2015

/ No comments

Poke nowym ceviche – trendy na rok 2016

Co roku w styczniu śledzę listy kulinarnych trendów – nie tylko branża projektantów mody ustala fasony, słynna firma Panton ogłasza kolor roku (a w 2016 nawet dwa!), ale i obserwatorzy rynku gastronomicznego mają swoje typy. I tak jak w 2015

/ No comments

Drugie życie pustej butelki – Coca-Cola Was zaskoczy!

Ostatnio prowadziłam po raz kolejny rozmowę o tym czym jest, a czym zdecydowanie nie jest food design. Dziedzina to bowiem rozległa, a właściwie interdyscyplinarna i co ważne, nie chodzi o potoczne myślenie o wycinaniu kwiatków z marchewki. Przeglądając różne materiały na

/ No comments

Drugie życie pustej butelki – Coca-Cola Was zaskoczy!

Ostatnio prowadziłam po raz kolejny rozmowę o tym czym jest, a czym zdecydowanie nie jest food design. Dziedzina to bowiem rozległa, a właściwie interdyscyplinarna i co ważne, nie chodzi o potoczne myślenie o wycinaniu kwiatków z marchewki. Przeglądając różne materiały na

/ No comments

Czapki z głów po raz drugi / Gault&Millau 2015

Jest nadal intensywnie żółty, ale urósł jak drożdżowe ciasto – słynny przewodnik “Gault&Millau”, który przed chwilą trafił do księgarń, zwiększył swoją objętość. To oznacza, że inspektorzy docenili pracę nowych szefów kuchni. W żółtym tomie znajdziecie 390 polecanych adresów, w tym z naszego

/ No comments

Czapki z głów po raz drugi / Gault&Millau 2015

Jest nadal intensywnie żółty, ale urósł jak drożdżowe ciasto – słynny przewodnik “Gault&Millau”, który przed chwilą trafił do księgarń, zwiększył swoją objętość. To oznacza, że inspektorzy docenili pracę nowych szefów kuchni. W żółtym tomie znajdziecie 390 polecanych adresów, w tym z naszego

/ No comments

Euforia smaków w Bolonii

Nie Rzym, nie Florencja, nie cała Toskania – królowa smaku jest tylko jedna. Bolonia. Nie będę się rozpisywać nad smakami, tylko zostawię kilka wskazówek. Bo Bolonia jest jak gra planszowa – niezależnie pod jaki adres trafisz – wygrywasz, a do

/ No comments

Euforia smaków w Bolonii

Nie Rzym, nie Florencja, nie cała Toskania – królowa smaku jest tylko jedna. Bolonia. Nie będę się rozpisywać nad smakami, tylko zostawię kilka wskazówek. Bo Bolonia jest jak gra planszowa – niezależnie pod jaki adres trafisz – wygrywasz, a do

/ No comments

Dobro z kranu | Wodomat w Rybniku

Ilość ludowych przysłów i mądrości życiowych na temat wody zebrałaby się w całkiem opasły tom, a jak wiadomo są mądrości, których podważać i nie trzeba i nie warto. Upał daje nam się ostatnio mocno we znaki, dlatego po raz kolejny

/ No comments

Dobro z kranu | Wodomat w Rybniku

Ilość ludowych przysłów i mądrości życiowych na temat wody zebrałaby się w całkiem opasły tom, a jak wiadomo są mądrości, których podważać i nie trzeba i nie warto. Upał daje nam się ostatnio mocno we znaki, dlatego po raz kolejny

/ No comments

27 porcji i 1 powód do dumy: Piotr Ślusarz w kuchni

Nadrabiam zaległości, jako teatromanka wreszcie znalazłam chwilę na wizytę w nowej Cricotece i choć na ostatnim piętrze kantorowskiej przestrzeni mieści się mała kawiarnia, to nieskuszona kartą lunchową zadzwoniłam do 27 porcji Slow Food z pytaniem o stolik. Było zajęte. Ale

/ No comments

27 porcji i 1 powód do dumy: Piotr Ślusarz w kuchni

Nadrabiam zaległości, jako teatromanka wreszcie znalazłam chwilę na wizytę w nowej Cricotece i choć na ostatnim piętrze kantorowskiej przestrzeni mieści się mała kawiarnia, to nieskuszona kartą lunchową zadzwoniłam do 27 porcji Slow Food z pytaniem o stolik. Było zajęte. Ale

/ No comments

Akcja CIASTOLINA: dzieciaki robią pizzę w Sezo’novo

Do teraz mam mąkę w uszach. Nie wiem, kto miał więcej zabawy – dzieciaki, które pierwszy raz w życiu same robiły pizzę, czy my (Ja i Witek Wróbel), którzy ogarnialiśmy tę gromadkę głodomorów. W ogrodzie Sezo’novo przy wspólnym stole rozsypała

/ No comments

Akcja CIASTOLINA: dzieciaki robią pizzę w Sezo’novo

Do teraz mam mąkę w uszach. Nie wiem, kto miał więcej zabawy – dzieciaki, które pierwszy raz w życiu same robiły pizzę, czy my (Ja i Witek Wróbel), którzy ogarnialiśmy tę gromadkę głodomorów. W ogrodzie Sezo’novo przy wspólnym stole rozsypała

/ No comments

B. jak Burgery | wizyta w katowickim Bahnhofie

Skrajne opinie o nowym miejscu tylko wzbudzają mój apetyt. A z Bahnhofem napięcie tego, co to właściwie za burgerownia było równe filmom Hitchcocka. Najpierw długo kusili estetycznymi zdjęciami na Facebooku, detalami z wnętrza, nie zdradzając kiedy nastąpi oczekiwane otwarcie. Potem

/ No comments

B. jak Burgery | wizyta w katowickim Bahnhofie

Skrajne opinie o nowym miejscu tylko wzbudzają mój apetyt. A z Bahnhofem napięcie tego, co to właściwie za burgerownia było równe filmom Hitchcocka. Najpierw długo kusili estetycznymi zdjęciami na Facebooku, detalami z wnętrza, nie zdradzając kiedy nastąpi oczekiwane otwarcie. Potem

/ No comments

Sztuczki Rafała Wałęsy | wizyta w restauracji w Gdyni

Nazwisko Wałęsa zawsze będzie synonimem wolności. O ile do polityki można mieć wątpliwości, do kuchni zdecydowanie mniej. Tego, co serwuje Rafał Wałęsa nie zapowiada niepozorna osiedlowa i stosunkowo mała restauracyjka w Gdyni. Moja pierwsza wizyta w tym modernistycznym mieście skończyła

/ No comments

Sztuczki Rafała Wałęsy | wizyta w restauracji w Gdyni

Nazwisko Wałęsa zawsze będzie synonimem wolności. O ile do polityki można mieć wątpliwości, do kuchni zdecydowanie mniej. Tego, co serwuje Rafał Wałęsa nie zapowiada niepozorna osiedlowa i stosunkowo mała restauracyjka w Gdyni. Moja pierwsza wizyta w tym modernistycznym mieście skończyła

/ No comments

Wojna o apetyczną pastę

Jak jestem w Paryżu to pierwszego dnia szukam nie serowarni czy lokalnej piekarni z bagietkami, ale miejsca z kuchnią libańską. Libańczycy na dobre zadomowili się po obu stronach Sekwany, a że w Polsce niewiele jest miejsc, w których można skosztować

/ No comments

Wojna o apetyczną pastę

Jak jestem w Paryżu to pierwszego dnia szukam nie serowarni czy lokalnej piekarni z bagietkami, ale miejsca z kuchnią libańską. Libańczycy na dobre zadomowili się po obu stronach Sekwany, a że w Polsce niewiele jest miejsc, w których można skosztować

/ No comments

Nudny sylwester z domową pizzą 2014/2015

Najlepszy jest nudny sylwester, czyli taki bez presji, że trzeba się bawić, tańczyć, śpiewać i pić szampana, który nie jest szampanem. Nasz właśnie taki, doskonały nudny sylwester zaczął się od domowej pizzy, z serami, oliwkami i suszonymi pomidorami. I już.

/ No comments

Nudny sylwester z domową pizzą 2014/2015

Najlepszy jest nudny sylwester, czyli taki bez presji, że trzeba się bawić, tańczyć, śpiewać i pić szampana, który nie jest szampanem. Nasz właśnie taki, doskonały nudny sylwester zaczął się od domowej pizzy, z serami, oliwkami i suszonymi pomidorami. I już.

/ No comments

Kalafior nowym jarmużem! | Trendy na 2015

Przeglądając coroczne listy ogłaszane przez światowych trendseterów najbardziej urzekło mnie hasło z nowojorskiego dziennika „kalafior jest nowym jarmużem”. Znawcy tematu, którzy ogłaszają listy tego, co będzie modne w gastronomii postawili w tym roku na białą tzw. kapustę cypryjską – i

/ No comments

Kalafior nowym jarmużem! | Trendy na 2015

Przeglądając coroczne listy ogłaszane przez światowych trendseterów najbardziej urzekło mnie hasło z nowojorskiego dziennika „kalafior jest nowym jarmużem”. Znawcy tematu, którzy ogłaszają listy tego, co będzie modne w gastronomii postawili w tym roku na białą tzw. kapustę cypryjską – i

/ No comments

Czas na gęsinę | kolacja w katowickim Wunderbarze

Przez lata Niemcy na smak polskiej gęsi mówili z apetytem „Wunderbar!” czyli cudowne, wspaniałe! Eksportowana biała gęś owsiana z Kołudy coraz szczęśliwie częściej trafia jednak na nasze polskie stoły (nie tylko niemieckie) i co więcej, jej jedzenie staje się modne.

/ No comments

Czas na gęsinę | kolacja w katowickim Wunderbarze

Przez lata Niemcy na smak polskiej gęsi mówili z apetytem „Wunderbar!” czyli cudowne, wspaniałe! Eksportowana biała gęś owsiana z Kołudy coraz szczęśliwie częściej trafia jednak na nasze polskie stoły (nie tylko niemieckie) i co więcej, jej jedzenie staje się modne.

/ No comments

Wyprawa po makaroniki | Paryż 2014

Drugie podejście do Paryża, miłość do zupy cebulowej i szukanie najlepszych makaroników. Wygrała mięta.

/ No comments

Wyprawa po makaroniki | Paryż 2014

Drugie podejście do Paryża, miłość do zupy cebulowej i szukanie najlepszych makaroników. Wygrała mięta.

/ No comments

Młode wino | felieton dla “Naszego miasta”

Nawet gdybym miała sto pomysłów na dzisiejszy felieton to w trzeci czwartek listopada można mówić tylko o jednym. Dokładnie o północy w  historycznej stolicy regionu Beujolais odkorkowano młode wino i wykrzyczano wśród fajerwerków i muzyki „Le Beaujolais nouveau est arrivé!”.

/ No comments

Młode wino | felieton dla “Naszego miasta”

Nawet gdybym miała sto pomysłów na dzisiejszy felieton to w trzeci czwartek listopada można mówić tylko o jednym. Dokładnie o północy w  historycznej stolicy regionu Beujolais odkorkowano młode wino i wykrzyczano wśród fajerwerków i muzyki „Le Beaujolais nouveau est arrivé!”.

/ No comments

Warsztaty Salone del Gusto 2014: tureckie sery i wino

Czy wiecie, że sery w Turcji w większości produkują kobiety? Te robione ręcznie, w wioskach są najlepsze, ale degustowanie ich w Europie graniczy z cudem – delegacja z Turcji, która częstowała nas nimi na warsztacie żartowała, że przywieźli je nielegalnie

/ No comments

Warsztaty Salone del Gusto 2014: tureckie sery i wino

Czy wiecie, że sery w Turcji w większości produkują kobiety? Te robione ręcznie, w wioskach są najlepsze, ale degustowanie ich w Europie graniczy z cudem – delegacja z Turcji, która częstowała nas nimi na warsztacie żartowała, że przywieźli je nielegalnie

/ No comments

Ginące gatunki i smaki | projekt Arki Smaków na Salone del Gusto w Turynie

W październiku odwiedziłam jedną z najważniejszych imprez poświęconych jedzeniu w Europie. W Turynie odbyło się Salone del Gusto i Terra Madre. Tysiące stoisk i smakołyków, o których będę rozmyślać jeszcze cały rok. Nie będę pisać jednak o wystawcach ale o

/ No comments

Ginące gatunki i smaki | projekt Arki Smaków na Salone del Gusto w Turynie

W październiku odwiedziłam jedną z najważniejszych imprez poświęconych jedzeniu w Europie. W Turynie odbyło się Salone del Gusto i Terra Madre. Tysiące stoisk i smakołyków, o których będę rozmyślać jeszcze cały rok. Nie będę pisać jednak o wystawcach ale o

/ No comments